Som una Associació sense ànim de lucre que dedica els seus esforços a acollir nens malalts procedents dels campaments de refugiats Sahrauís

Som una Associació sense ànim de lucre que dedica els seus esforços a acollir nens malalts procedents dels campaments de refugiats Sahrauís

Som l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de Granollers i des de fa més de 20 anys tenim com a principal objectiu acollir nens i nenes malalts procedents dels camps de refugiats del Sàhara Occidental per oferir-los tractaments afectius a les malalties que pateixen i que, a causa de les limitacions dels hospitals de campanya del Sàhara, resulten incurables a la seva regió d’origen.

Per fer-ho disposem d’un pis d’acollida situat a Granollers, on viuen els nens i nenes acollits sota la vigilància i cura dels monitors Sahrauís responsables del pis i les mares dels infants que, en alguns casos, els acompanyen.

Com a Associació els facilitem totes les comoditats que podem i complim amb totes les necessitats que es puguin esdevenir de la seva estada al pis: alimentació, roba, calçat, educació, esbarjo, salut…

Per tal de poder-ho dur a terme, comptem amb la col·laboració d’Entitats i Empreses que donen suport al nostre objectiu, tant econòmicament com amb donacions. De la mateixa manera, els socis i simpatitzants de l’Associació fan possible el dia a dia al pis i permeten que el projecte «Amics del Poble Sahrauí» portí més de dos dècades en funcionament.

Oferir assistència sanitària adequada

El nostre objectiu número 1 és poder oferir una assistència sanitària adequada a tots els nens i nenes que arribin al nostre pis d'acollida

Una alimentació equilibrada i completa

Durant la seva estada a Granollers, els proporcionem una correcta alimentació per tal de suplir les carències produïdes al desert.

Mitjans d'esbarjo i necessitats emocionals

Procurem, no tan sols que el nen pugui superar la seva malaltia, sinó que també els proporcionen mitjans per fer que la seva estada sigui un parèntesi en la seva vida i ajudi al seu creixement personal i intel·lectual.

El Sàhara Occidental…

Una mica d’història

Fa més de 37 anys, després de la signatura detractar tripartir de Madrid davant la imminent ocupació militar del Marroc i Mauritània, la població sahrauí es va veure, obligada a abandonar les seves llars i el seu territori. Després d’un penós èxode, uns 160.000 sahrauís, es van establir a la «Hamada», un desert inhòspit situat a la regió algeriana de Tindouf, on res no creix.

 

Des d’aleshores estan en aquesta zona, organitzats en campaments de refugiats, en els quals les condicions de vida són extremadament dures, amb temperatures superiors als 50° a l’estiu i baixíssims a les nits d’hivern. Pateixen absència d’aigua, manca de llum elèctrica i de comunicacions amb l’exterior. A tot això, cal afegir-n’hi la precarietat pel que fa a l’alimentació, al vestit i, en definitiva, als productes més bàsics. Un dels sectors més afectats per aquestes condicions difícils de vida són els nois i noies sahrauís, els quals moltes vegades no tenen cobertes les necessitats més elementals, bàsiques per al bon creixement i desenvolupament físic i personal.

 

El sistema sanitari dels camps de refugiats va a càrrec de metges natius i de cooperadors, hi ha un hospital de campanya on acudeixen metges i cirurgians europeus cooperadors periòdicament, qui realitzen les intervencions quirúrgiques, però amb mitjans de diagnosi i tècnics. En altres casos els nens són evacuats a l’Hospital d’Ora (Algèria) on són tractats. Tot i això els recursos sanitaris resulten insuficients. El nen amb patologies greus o amb malalties difícil de diagnosticar i/o tractar són enviats a diversos hospitals europeus, entre els quals es troben l’Hospital de Granollers, l’Hospital de Sant Joan de Déu i la Ciutat Sanitària de la Vall d’Hebron.

 

En aquest punt la nostra associació, Amics del Poble Sahrauí, juga un paper clau en l’acollida d’aquests nens i nenes sahrauís que vénen a tractar-se i a guarir les seves malalties a Espanya. Convertint-nos en un punt de suport per un col·lectiu abandonat internacionalment i amb uns recursos quasi inexistents.